VALGFRIT MODUL - Den Offentlige Lederuddannelse (DOL)
Coaching- og kommunikationsuddannelse med fokus på velfærdsområdet
Valgmodul Coaching
Praktiske værktøjer til din dagligdag
Coaching og kommunikation er praktiske værktøjer til din dagligdag. Dette valgfag har derfor som mål både at give dig den allernyeste teori og faglige viden samt hands-on på, hvordan du bedst bruger redskaberne netop nu der, hvor du står i dine udfordringer og dine muligheder. I modulet kommer du derfor også til at udarbejde din personlige handlingsplan.
Ledere er i dag mere end nogensinde udfordret af foranderlige vilkår, kompleksitet og digitalisering af vores samfund. Nogle steder er der vanskeligheder med at rekruttere medarbejdere, andre steder udfordrer sygefravær, samarbejde og medarbejdertrivsel.
Internationale studier peger på, at netop coaching og kommunikation er dine to formentlig vigtigste værktøjer i dagligdagen. Det er værktøjer som du kan anvende til at øge engagement blandt dine medarbejdere og til at øge trivslen på arbejdspladsen. Modulet bliver tilrettelagt, så der hele tiden er fokus på din situation med afsæt i konkrete øvelser.
Samspillet mellem din coaching og din kommunikation
Optagelseskrav
Adgangskravet til modulet er en gennemført uddannelse på minimum erhvervsakademiuddannelsesniveau (kort videregående uddannelse) eller bevis for tilsvarende realkompetencer udstedt af en professionshøjskole eller et erhvervsakademi. Hertil kommer to års relevant erhvervserfaring. Husk at uploade dokumentation for dette sammen med din ansøgning.
Tilrettelæggelse
Undervisningsforløbet afvikles over i alt 28 lektioner samt 2 timers vejledning.
Generelt arbejdes på modulet med midler som refleksion, dialogisk samtale, værdiorientering, positionering og handlingskraft og hvor den offentlige leder har en central position i at iscenesætte. På modulet sættes fokus på den ”ny lederrolle” og lederens ”kommunikative kompetencer”, mere specifikt på lederen som den coachende dialogpartner i en offentlig organisatorisk sammenhæng og i et ledelsesmæssigt perspektiv.
Der tages afsæt i ”3. generations coaching”, der bl.a. peger på at lederen skal evne at bringe sig selv på banen og bidrage med egne refleksioner – i en symmetrisk dialog – men også gennem asymmetri/metakommunikation skal sikre den klare rammesætning og synliggørelsen af vilkår. ”3.generations coaching” bringer den ledelsesbaserede, den systemiske og den narrative coaching et skridt videre og tilstræber en bevægelse mellem et eksistentiel-oplevelsesorienteret og et relationelt perspektiv. Dog med fokus på, at det er lederen, som gennemfører coachingprocesser i egen organisation – hvilket forstærkes ved teorier og modeller om ledelsesbaseret coaching.
Modulet afsluttes med prøve efter forudgående vejledning af underviser og under medvirken af ekstern bedømmer.
Prøve
Der anvendes en mundtlig prøveform, som giver deltageren mulighed for at demonstrere færdigheder i brug af coaching som ressource for ledelse af medarbejdere (individ eller gruppe)
Bedømmelsen bliver således enten:
Mundtlig prøve (30 minutter) med afsæt i synopsis (1-2 A4-sider).
Eller
Mundtlig prøve med afsæt i videooptagelse af coaching session (max ca. 20 minutter), ledsaget af kort drejebog for sessionen.
Undervisningsdatoer 2023
21. september
5. oktober
25. oktober
15. november
16. november
Aflevering – 30. november
Eksamen – 7. december 2023